Facebook Pixel

Kedvenc ajánlatok

Miért érdemes kiszervezni a toborzási folyamatokat?

Sok vállalat számára az RPO (Recruitment Process Outsourcing – toborzási folyamat kiszervezés) még egy ismeretlen fogalom. Az Enloyd „Toborzási trendek” című riportja szerint a szakemberek és menedzserek 85%-a azt állítja, hogy cégük még nem vette igénybe ezt a szolgáltatást.

De mi is az az RPO és miért érdemes megfontolni?

A Recruitment Process Outsourcing (RPO) a vállalati folyamatok kiszervezésének egyik formája. Lényege, hogy a megbízó cég a teljes vagy részleges toborzási folyamatokat egy külső szolgáltatónak adja át.

Az RPO szolgáltatás lefedheti a toborzási folyamat minden szakaszát: az igények elemzésétől kezdve, a toborzási stratégia kidolgozásán keresztül, a jelöltek felkutatásán és kiválasztásán át egészen a felvételig. Ennek köszönhetően a vállalat koncentrálhat az alapvető tevékenységeire, miközben biztos lehet abban, hogy a toborzási folyamatokat hozzá értő, tapasztalt szakemberek végzik.

A toborzási folyamatok kiszervezésének előnyei:

  • Rövidebb felvételi idő: Az RPO szolgáltatók a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel találják meg a megfelelő jelölteket, ezzel lerövidítve a felvételi folyamatok idejét.
  • Szakértők elérhetősége: Az RPO szolgáltatók hozzáférést biztosítanak tapasztalt toborzókhoz, akik naprakészek a legújabb trendekben, ismerik a munkaerőpiacot, és kiváló képességeik vannak a potenciális munkatársak felkutatásában és értékelésében.
  • Rugalmas és bővíthető toborzási megoldások: Ha hirtelen nagyobb szükség van új alkalmazottakra - legyen szó akár szezonális csúcsidőszakokról, hirtelen projektekről vagy váratlan fluktuációról - az RPO szolgáltatók képesek gyorsan alkalmazkodni a megnövekedett toborzási igényekhez.
  • Költségoptimalizálás: Míg egy belső toborzócsapat fenntartása jelentős fix költségekkel jár (bérek, képzések, eszközök, stb.), az RPO díjazása kiszámítható, jól tervezhető és rövidebb- hosszabb távra szól, igényektől függően, ezáltal a vállalat csökkentheti a fix költségeket, mégis professzionális toborzási szolgáltatásokban részesülhet.
  • A felvétel minőségének növelése: Az RPO nem csak felkutatja a jelölteket, hanem gondos kiválasztással biztosítja, hogy a legalkalmasabb személyek kerüljenek a pozíciókra. Így a vállalat biztos lehet abban, hogy magas színvonalú munkatársakat vesz fel, ami növeli a csapat minőségét és az egész szervezet hatékonyságát.

Személyes tapasztalatom szerint akkor lehet sikeres egy RPO csapat, ha az képes azonosulni a vállalat kultúrájával, rá tud érezni, hogy milyen személyiség illik az adott csapatba az adott vezetőhöz a meghatározott kompetenciákon túl.

Különösen fontos a projekt sikerességéhez egy jól működő ATS (Applicant Tracking System) rendszer, amiből jól lehet adatokat kinyerni, ezáltal mérni az adott időszakban nyújtott teljesítményt és hozzáadott értéket. Érdemes nyomon követni a direkt megkeresésből, bejelentkezőkből, belsőleg ajánlott jelöltekből, előléptetésből származó betöltések arányát, a különböző toborzási csatornák megtérülését, a nyitott pozíciók betöltéséhez szükséges időt, az ajánlatok elfogadásának arányát.