Facebook Pixel

Kedvenc ajánlatok

Nem ülhetünk a babérjainkon – Csak az aktív HR-esek lesznek sikeresek

A cégek számára a koronavírus járvány elsősorban a változás ideje. Egy ilyen időszakban a HR egyszerűen nélkülözhetetlen azok számára, akik értéket akarnak teremteni és életben szeretnének maradni - mondja Artur Skiba, anyacégünk, az  Antal Poland elnöke és az Enloyd CEO-ja.

  • Folyamatosan találgatjuk, hogy a világ miként fog kinézni a COVID járvány után. A szakértők hangsúlyozzák, hogy munkaerőpiacon tartós változásának leszünk tanúi.
  • Hogyan változik majd a HR? Mi lesz a járvány után? Úgy döntöttünk, hogy megkérdezzük a HR igazgatókat és a toborzó ügynökségek vezetőit.
  • Artur Skiba, anyacégünk, az Antal Poland elnöke  hangsúlyozza, hogy hatalmas esély van a partneri kapcsolatok erősítésére és a HR szerepének növelésére.


Továbbra is folytatódik a vita arról, hogy a világ, a gazdaság és a munkaerőpiac hogyan fog kinézni a világjárvány után. Úgy döntöttünk, hogy megkérdezzük a HR vezetőket és,toborzó ügynökségek vezetőit a HR szerepéről az átalakulás során. 

Artur Skiba, az Antal elnöke hangsúlyozza, hogy a világjárvány a szervezeti változások ideje is. Az emberi erőforrásokról való gondoskodás a vállalkozások számára még fontosabbá vált:  a nehéz körülmények ellenére sem  veszíthetik el kulcsfontosságú embereiket, sőt testi-lelki jólétükre is figyelni kell. 

A fentiek ismeretében nagyon fontos a részlegek közötti partneri kapcsolatok kialakítására és a HR osztályok szerepének növelésére. Lehetséges ez? Az Antal, valamint Cushman és Wakefield "Rugalmasság a változás korában" című tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a HR szakemberek 93% -a nagyra értékeli a távoli munka hatékonyságát és 83%-uk élvezi feletteseinek bizalmát. Azonban  kissé zavarba ejtő, hogy a megkérdezettek csak  24%-a  indított be új projekteket, mutatott be új kezdeményezéseket vagy fokozta bármilyen módon  az elkötelezettséget az elvégzendő feladatok iránt. 

Készületlenül ért minket a válság

Artur Skiba szerint senki nem pihenhet a babérjain, még ha úgy is tűnik, hogy minden rendben van (de persze nincs.)  Ez a HR legnagyobb leckéje.

"Kutatásaink eredményei megmutattatták, hogy erős elvárások kapcsolódnak a munkavállalók távmunkájához. Láttuk, hogy a modern technológiák alkalmazása kiemelt fontosságú a HR területén is. Azok a szervezetek, amelyek ebben a modellben már korábban is éltek a távmunka lehetőségével és sikeresen menedzselték alkalmazottaikat,  képesek voltak zökkenőmentesen továbblépni a vírus kitörése után is és sikeresen végrehajtani a feladatokat " - magyarázza Artur Skiba. A kevésbé felkészült cégek a járvány kitörése után súlyos heteket és hónapokat vesztegettek el a távmunkára való átállással, átszervezéssel – ahelyett, hogy fő üzleti tevékenységükre fókuszáltak volna.

Vírusálló HR

A pandémia kezdete óta elvégzett lengyel kutatás világosan megmutatja a HR osztályok jövőbeli kihívásait. A több mint 800 választ elemezve megállapítható, hogy az emberi erőforrás menedzsmentért felelős válaszadók több mint felének a legfontosabb célja a biztonságos munkakörülmények biztosítása a világjárvány idején. Fontos egy olyan szervezet felépítése, amely felkészült a következő virológiai kockázatokra, amelyek az elkövetkező években felmerülhetnek.

Minden harmadik szervezet számára komoly gondot okoz az, hogy a feladatköröket a távmunka keretei közé szorítsa. Nem csak a menedzsment és vállalatvezetéssel kapcsolatos új gyakorlatokról beszélünk, hanem például az online meetingek és megbeszélések mindennapi gyakorlatáról és a számos, online végzett  tevékenységről.

A harmadik szempont az új vállalat technológiák alkalmazása és integrálása, valamint a folyamatok, például a HR-folyamatok digitálissá tétele. Egyes szervezetek sok változást hajtottak végre a világjárvány előtt, de soknak fel kell gyorsítaniuk a szervezet digitalizálását. 

A koronavírus megjelenése után az  Enloyd is készített egy kutatást, melynek eredményeit ITT találja.

A cikkben említett "Rugalmasság a változások idején' kutatás hamarosan elérhető lesz magyar nyelven a weboldalunkon is.

Forrás: PulseHR.pl 

Kérdése van? Kérdezze a szerzőt: