Facebook Pixel

Kedvenc ajánlatok

Létrehozták az első robotmunka ügynökséget Lengyelországban

Jó hír azoknak a munkaadóknak, akiknek problémát jelent a megfelelő munkavállalók felkutatása: mostantól robotokat is felvehetnek az alkalmazottak helyett! A robotok az ismétlődő és monoton feladatokat láthatják el, az alkalmazottak pedig nyugodtan koncentrálhatnak az összetettebb és nagyobb felelősséget igénylő munkákra. Ez egy fontos lépést jelent anyacégünknél a lengyel munkaerőpiacon, ahol hatalmas a munkaerőhiány – 165 000 pozíció áll betöltetlenül.

A robotmunka ügynökséget két tapasztalt vállalat - az Antal toborzó cég és a PIRXON SA - közösen hozta létre. Utóbbi egy tizenöt éves tapasztalattal rendelkező lengyel informatikai cég, amely a jövő technológiáit fejleszti, többek között robotfolyamatok automatizálását vagy kiterjesztett valóságot.

Az Antal ügyfelei számára - a jelölt pozíciójától függően – ezután valódi munkavállalókat és digitális alkalmazottakat is ajánlhat. A PIRXON ezen robotok létrehozásáért felel – mindebben a több mint ötven robot programozása során szerzett tapasztalatára támaszkodik.

 

Hogyan működik a Robotmunka Ügynökség?

A modell egyszerű: a vállalkozás, amelynek alkalmazottra van szüksége, bejelenti igényét a Robotmunka Ügynökségnek, ahol felbecsülik, hogy a kiválasztott feladatok végrehajthatók-e egy dedikált algoritmus segítségével.

Ha egy robot is képes helyt állni a pozícióban, megtervezik és beüzemelik az adott feladatkörre szánt munkaerőt. A folyamat 7–40 napig tart – mindez sokkal rövidebb, mint egy általános toborzási folyamat. A robotokat havi fizetés alapján bérlik, munkájukat szakembereink támogatják - magyarázza Bartosz Sobolewski, a PIRXON SA elnöke.

A munkáltató nem fedezi a robot programozásának költségeit, nem fizet utána társadalombiztosítást és egyéb járulékokat, csupán egy havi, az átlagos alkalmazotti bérhez hasonló összegű juttatást kell fizetnie.

A digitális alkalmazottnak számos előnye van: nem hibázik, nem megy szabadságra, nem lesz beteg és napi 24 órában dolgozik. Az ismétlődő és terjedelmes folyamatokat átvevő robotok lehetőséget adnak az alkalmazottak számára, hogy fejlesszék tudásukat a vállalat működéséhez szükséges területeken. A robotok emellett csökkentik a hibalehetőségek kockázatát is, de ami a legfontosabb: biztosítják, hogy a vállalat az egyéb, fontosabb tevékenységekre koncentrálhasson - mondta Artur Skiba, az Antal igazgatótanácsának elnöke.

 

Mi is pontosan egy robot?

A robotok, botok, digitális vagy virtuális alkalmazottak egyre népszerűbbé váltak a robotizált folyamatautomatizálás (RPA) területén alkalmazott megoldások terén. Ezek olyan szoftverek, amelyek adaton és szabályokon alapuló folyamatokat képesek végrehajtani. A robotok az emberekhez hasonlóan működnek – sok olyan ismétlődő műveletet hajthatnak végre, amelyekhez számítógépre van szükség. Bejelentkeznek a rendszerekbe, beírják az adatokat a megfelelő helyekre, lemásolják a szükséges információkat, jelentéseket generálnak, emaileket küldenek, információkat töltenek le a vállalat belső rendszereiből és a külső adatforrásokból. Szabadon használják a vállalatirányítási információs (ERP) rendszereket, kezelik az emaileket, a weboldalakat, a Microsoft Office programcsomagot és sok más alkalmazást.

A robotok számos tevékenységet végezhetnek: számlákat postázhatnak, jelentéseket készíthetnek, kiszámíthatják a fizetéseket, értékesítési ajánlatokat generálhatnak, és kiküldhetik őket a potenciális ügyfeleknek, megrendeléseket, panaszokat vagy visszatérítéseket kezelhetnek, szállításokat rendelhetnek vagy gyártási megrendeléseket ütemezhetnek.

Minden olyan folyamat robotizálható, amely megismételhető és nem rendelkezik túl sok kivétellel - tette hozzá Bartosz Sobolewski.

Az Agencja Pracy Robotówot az Antal ügynökség korábbi tapasztalatai alapján hozták létre. Ezek alapján hozta létre a PIRXON SA a Bonifacy nevű robotot, amelynek feladata a potenciális jelöltek keresése. A projekt sikeres volt, és a Bonifacy nagyon hatékonyan működött, egyharmadával lerövidítve a felvételi folyamatot.

Kérdése van? Kérdezze a szerzőt: