Facebook Pixel

Kedvenc ajánlatok

Munkaerőpiaci trendek az építőiparban - 2021

Munkaerőpiaci trendek az építőiparban - 2021

A 2020. év az építőipari szektorban is hozott változásokat. A vírushelyzet ellenére is zajlottak a projektek és az építkezések, de időtartamuk a legtöbb esetben megnövekedett, akár meg is duplázódott. Ennek egyik oka, hogy a vírushelyzet miatt az ügyintézési folyamatok meghosszabbodtak.  A másik oka a munkaerő időszakos hiánya volt, amit egy-egy kötelező vagy önkéntes karanténtartózkodás miatt tapasztalhattak. Emiatt többször találkoztunk olyan nyitott pozícióval, amelyre határozott időre keresnek új munkatársat, aki helyettesíteni tudja a hiányzó kollégát a projektek egy-egy mérföldkövénél vagy zárásánál. Ez egyformán jellemző volt a kisebb és nagyobb vállalatokra is az iparágban. Azok az építőipari cégek, akik az iparágon belül egy szűk szektorra specializálódnak vagy időszakos tevékenységet végeznek, kevésbé vagy egyáltalán nem vettek fel új munkaerőt.

A jelöltek váltási szándékában is változás állt be. Leginkább azok a munkavállalók voltak nyitottak 2020-ban, akik egyéni vállalkozóként vagy alvállalkozóként tevékenykedtek. Ők a bizonytalan piac miatt aktívan kerestek stabil vállalatoknál alkalmazotti státuszban lehetőséget.  Az év második felére bérigényeik csökkentek, kb. 10-15%-kal alacsonyabb bércsomagra is rábólintottak, mert az is több bevételt jelentett számukra, mint az álláskeresési járadék. 

Toborzás és fejvadászat szempontjából nehézséget jelentett, hogy azok az építőipari szakemberek, akiknek biztos munkahelye volt, nehezen voltak mozdíthatók, nem mertek váltani egy jobb lehetőségre sem. A 2020-as évben a jelöltek körében a kulcsszó a biztos és stabil vállalati háttér volt. Több esetben viszont még a vállalati stabilitás is kevés volt a váltáshoz. Fontos szempont a bércsomag, a versenyképes alapbér nem elég motiváló a számukra. Cafetéria, bónuszok, autó, üzemanyag támogatás és a biztosítások mind vonzó elemek a számukra, ugyanúgy mint a rövid és tárgyilagos kiválasztási folyamat.

Az építőipari cégeknek 2021-ben eddigi tapasztalataink szerint a szélesebb körű bércsomagok kidolgozására és a szervezeten belüli karrierlehetőségek biztosítására kell fókuszálnia. 

Az építőipar területén rendszeresen készítünk bérfelméréseket, tanácsadóink az adatgyűjtés során kapcsolati hálójuknak köszönhetően olyan vezetői pozícióban dolgozó személyekkel is egyeztetnek, akik naprakész információval szolgálnak a vizsgált vállalatok javadalmazási rendszeréről.

Építőipari mintafelmérésünket ITT töltheti le,  melyből kiderül, milyen típusú adatokat tudunk gyűjteni:  havi bruttó bér, bónusz, céges autó használat, autó típusa stb. Ha az Ön cégének is szüksége lenne hasonló információkra a 2021. évi pontos tervezéshez vagy toborzási folyamatokhoz, forduljon tanácsadónkhoz bizalommal krisztina.bertalan@enloyd.hu  vagy keressen minket a lenti elérhetőségek egyikén. 



A cikk megjelenése óta elkészült Enloyd Bérfelmérés 2021 kiadványunkat ITT töltheti le. 

Kérdése van? Kérdezze a szerzőt: