Facebook Pixel

Kedvenc ajánlatok

Hatékonyabb kiválasztás az IT szektorban

Október közepén az alábbi üzenetet kaptuk egy kedves ügyfelünktől: „November közepén három jelöltet behívnánk interjúra. Sajnos korábbi időpontot nem tudtak adni a szakmai kollégák.” Mi ezzel a gond? (Türelmetlen olvasók ugorjanak a 3. alcímhez.)

Senior IT Recruitment Consultant kolléganőnk, Bertalan Krisztina foglalta össze meglátásait az IT szektorban tapasztalt toborzási változásokkal kapcsolatban.

Magas kereslet a szakemberek iránt
Az országban az informatikai szektorban továbbra is magas a kereslet a jól képzett IT szakemberek iránt, azonban azt látjuk, hogy nagyobb lett a nyitottság a pályakezdő vagy 1-3 év tapasztalattal rendelkező jelöltek iránt, mint korábban. Több partnerünk is felismerte, hogy még ha több időt és energiát is igényel egy kezdő munkatárs integrálása, hosszú távon megtérülhetnek a fáradozásaik.

Gyorsabb döntéshozatal, rövidebb tesztfeladatok
A pályakezdők toborzása során is kritikus az időfaktor. Fontos a dinamikus kiválasztási folyamat, a rövidebb tesztfeladatok (max 2 órás) és a gyors döntéshozatal. Tapasztalataink szerint az IT cégek többsége ezt sikeresen felismerte, és ehhez igazodva fejlesztette a kiválasztási módszereit.

Az offline kiválasztás valódi hátrányai
Azok a szervezetek, amelyek jelenleg is ragaszkodnak a személyes interjúkhoz, a 8-10 munkaórát igénylő tesztfeladatokhoz, a 3-5 körös kiválasztási folyamathoz és napokig, hetekig várnak a visszajelzéssel, nehézségekbe ütköznek a csapataik bővítése során, és nem kapnak értékelhető mennyiségű pályázatot, jelöltet. A folyamatok lassúsága miatt a jelöltvesztés is nagyobb, mivel a gyorsabb kiválasztási folyamatokkal rendelkező munkáltatók ajánlatot adnak addigra, mire a hosszú folyamatokkal, lassú reakcióidővel rendelkező munkáltatók még csak a folyamat felénél járnak. Az online kiválasztási folyamat korábban nem tapasztalt fontossággal bír, és több előnyét tapasztalhatjuk, mint hátrányát. Lényegesen több jelölt mond igent az online interjúra, hiszen csak minimális kényelmetlenséggel és szervezéssel jár. 

Motiváció, motiváció, motiváció
Ahhoz, hogy az IT szakemberek ne csak részt vegyenek az interjún, hanem el is fogadjanak egy munkalehetőséget az ellenajánlatok ellenére, továbbra is hangsúlyozni kell a szakmai és egyéb motivációs tényezőket. Fontos az otthoni munkavégzés vagy akár a teljes távmunka lehetősége, a naprakész technológiai stack megléte, az izgalmas projektek (pl. cloud alkalmazások, robosztus rendszerek) a szakmai fejlődési lehetőség. Mindemelett nagy jelentőséggel bír, hogy a teljes kiválasztási folyamat alatt a munkáltató is tartsa a kapcsolatot a jelölttel. A munkáltatói brandépítés, a jelöltélmény a kiválasztási folyamattal kezdődik. Nem elég a közvetítőcég jelenléte, törődése. A jelöltnek éreznie kell, hogy a munkáltatónak fontos leendő munkavállalója, ehhez pedig elengedhetetlen a transzparens, gördülékeny kommunikáció a jelölttel.


Bérek és béren kívüli juttatások
Bérigényeik továbbra is a korábbihoz megszokott nagyságrendekben alakulnak, azonban megnőtt az igény a vállalkozók között a munkavállalói jogviszonyra. Ezen kívül nagyobb hangsúly került a béren kívüli juttatásokra: egyre többen igénylik a képzési keretet, a magánegészségügyi szolgáltatásokat és a cafetériát is. Az alapbérek szektorspecifikus és régiós alakulásáról a 2022. év elején megjelenő bérfelmérésünkben fogunk írni.

Korábbi bérfelméréseinket itt találja:
Enloyd Bérfelmérés 2021
Enloyd Bérfelmérés 2020 

Kérdése van? Kérdezze a szerzőt: